PTC ÜRÜN TEST VE BELGELENDİRME
PTC PRODUCT TEST AND CERTIFICATION
Müşteri Hizmetleri : +90 216 225 03 41
Şatış Müdürü : +90 532 357 12 30
Teknik Müdürlük : +90 216 393 55 61
E-mail : ozcan@ptctesting.com
TS EN 60598-2-20
Bu standart aydınlatma zincirlerini kapsamaktadır. Bir yüzey üzerine veya bir armatür içerisine montajı yapılabilecek düzenlerin testleri bu standarda göre yapılmalıdır. Örnek olarak şerit ledler , basma butonlu ledler ve armatür içerisine dizilimin gerçekleştirilebileceği ledleri kapsamaktadır.
TS EN 62031 standardı genel aydınlatma için kullanılan led modülleri için özel kuralları betimlemiştir. Standart koşullarını kapsayan modüller için bilgi verecek olursak d.a. besleme kaynaklarında beyan gerilimi sınırı 250V’dur.50/60 Hz frekansında a.a. besleme kaynaklarında ise beyan gerilimi sınırı 1000V olan kendinden balastlı led modülleri için genel ve güvenlik özelliklerini kapsar.Aynı zamanda sabit gerilim, sabit akım veya sabit güç altında çalışma için ayrılmaz kontrol düzeni olmayan LED modülleri kapsam içinde yer alır.
Standart kapsamında uygulanan deneyler IEC 61347-1 ve IEC 60598-1 atıf yaptığı için diğer standartların kapsamına bakılarak kullanılan cihazın üzerinde atıf yapılan standartlara göre testler yapılır.
1962 yılından beri geliştirilerek kullanıma sunulan LED (Light Emitting Diode) teknolojisi günümüzde çok yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Trafik ışıklarından, akvaryum ışığına, evdeki kullandığımız ampullerden, araba farlarına ve ışıklı reklam tabelalarına kadar her yerde karşımıza çıkan LED teknolojisi darbelere dayanıklı, az ısınma oranına sahip, tasarruflu, parlak ışık veren bir yapıdadır. Bunların dışında farklı renk seçenekleri ile görsel bir şölen sunmaktadır. Birçok teknolojik üründe olduğu gibi LED teknolojisi de kullanım alanlarına göre farklı çeşitlerde olabilmektedir. Peki bu çeşitlerin içinde yer alan
Modül LED nedir? Sorusuna cevap verelim.
Öncelikle LED’lerin çalışma prensibi inceleyecek olursak; yarı iletken olan LED’lere doğru yönde istenilen voltajın uygulanması işlemidir. Burada elektron transferi gerçekleşmekte ve bunun sonunda ortaya bir enerji çıkmaktadır. Bu enerji chip içerisinde bulunan kimyasal katı maddeler ile etkileşime girdiğinde foton dediğimiz ışık kaynağını ortaya çıkarır. LED’lerin farklı renklerde ışık yayması, chip içerisinde bulunan yarı iletken katı maddelere nitrit, indiyum, fosfat, arsenik, alüminyum, galyum gibi kimyasalların katılmasıyla gerçekleşir. LED’ler seri direnç ve akım kilitleme yöntemi ile çalışabilirler. Daha ekonomik olanı seri dirençle çalışanlarıdır.
Peki Modül LED nedir?
Modül LED’ler akım kilitleme yöntemi ile çalışmakta ve buda uzun ömürlü olmaları açısından önemlidir. Yüksek ışık seviyesinde 3 adet 3.4 volt ledin seri bağlanarak, akım sınırlayıcı direnç ile 12 volt olarak çalışması sağlanır. Direnç değeri değiştirilerek 24 volt veya 48 volt olarak üretilir. İhtiyaca yönelik üretilmiş ve geliştirilmiş olan Modül LED’ler daha çok reklam sektöründe kullanılmaktadır. Kutu harf tabela modellerinde, reklam tabelalarında, kamp aydınlatma sistemlerinde dekoratif kullanım imkânı sunan Modül LED’lerde dayanıklılık ön planda olduğu için, kaliteli materyaller kullanılarak üretilmekte ve yüksek performanslı, uzun ömürlü olmaları sağlanmaktadır.
Günlük hayatta sık kullanılan LED teknolojisi çeşitlerinden Modül LED nedir? Sorusuna yanıt aradığımız bu yazımızda Modül LED’in çeşitlerini de kısaca inceleyecek olursak bunlar; Epoksi Modül LED, Enjeksiyon mercekli Modül LED, Mercekli plus Modül LED gibi farklı çeşitlerde üretilerek kullanıcıların hizmetine sunulmaktadır.